5 Kasım 2021 Cuma

Dermarollerlar günümüzde oldukça popüler hale gelen medikal bir alettir. Son derece masum gözükse ve kolayca satın alınabilse bile kullanırken oldukça dikkatli olunmalıdır. Zira bilinçsiz kullanımda ciltte tahriş ve yaralara sebep olabilmektedir.

Dermaroller

Dermarollerlar cildimize uyguladığımız ürünlerin (özellikle serumların) çok daha derinlere inmesini sağlayarak ürünlerin çok daha etkili olmasına imkan verirler. Bunu da ince iğneleriyle deride kanallar açarak sağlarlar. Özellikle kırışıklık, leke ve çatlaklarda etkilidirler.

Dermarollerlar Nasıl Kullanılmalıdır?

Estetisyenler, cilt doktorları ve cilt bakım uzmanları iki çeşit kullanım önermektedirler. Birincisi cilde dermaroller uygulandıktan sonra serumunuzu sürmek, ikincisi serum sürülen yüz serumu emmeden dermaroller uygulamak. Hangisi daha etkilidir bilinmez; ama ben birden fazla serum süreceksem birinci yöntemi, o gün sadece bir serum uygulayacaksam ikinci yöntemi seçiyorum.

Dermaroller uygulanması artı ve çarpı şeklinde yapılmalıdır. Yani önce 4-5 kez dikey, sonra 4-5 kez yatay; daha sonraysa 4-5 kez çapraz yukarı ve 4-5 kez tersine çapraz olacak şekilde aşağı uygulanmalıdır. Böylece tüm cilde dermaroller uygulanmış olacaktır. Bu uygulamadaki yön değişimlerinde de mutlaka eliniz cildinizden kalkmalıdır. Çünkü yön değişimini eliniz sabitken yaparsanız cildinize ciddi hasarlar verebilirsiniz.

Doğru Dermaroller Uygulaması
Dermaroller kullanılırken çok bastırılmamalıdır. Kızarıklık olması doğaldır, ancak kesinlikle kanama olmamalıdır. Cilde en fazla hafif hareketlerle uygulanmalıdır. Cilt elle tutularak gerilmemeli, serbest bırakılmalıdır.

Dermarollerlar sürekli kullanılmamalıdır. Bir hafta kullandıktan sonra mutlaka en az 5 gün ara verilmelidir. Ben tercihen 1 hafta ara veriyorum, sonra tekrar uygulamaya geçiyorum. Daha sonraki kullanım içinse bu ara 10 ya da 15 gün olacak şekilde biraz daha uzatılmalıdır. Bu yoğun kullanımdan sonra cilt probleminize göre haftada bir ya da ayda bir olacak şekilde devam edilmelidir. Cildinizin inceliğini, yapısını ve problemlerinizi tam olarak bilmiyorsanız kullanım sıklığı açısından cilt doktorunuza danışmanızı öneririm.


Dikkat Edilmesi Gerekilenler Nelerdir?

1) Serum ve dermaroller uygulaması bittikten sonra mutlaka nemlendirici sürülmelidir. Bunu hemen değil yaklaşık 50-60 dk sonra yapmanız daha uygundur. Böylece cilt, serumu tamamen emmiş olacaktır.

2) Evden çıkarken mutlaka güneş kremi uygulanmalıdır.

3) Retinol, accutane, glikolik asit, benzoil peroksit, salisilik asit, tretinoin gibi sert asit içeren ürünlerle birlikte kullanılmamalıdır.

4) Cilde tüy sarartıcı krem uygulandıysa aynı gün içinde dermaroller uygulanmamalıdır.

5) Hemen sonrasında duşa girilmemelidir. Buhar oranı yüksek yerlerden gün içinde kaçınılmalıdır.

6) Uygulandıktan hemen sonra güneşlenilmemelidir.

7) Aynı gün içinde peeling yapılmamalıdır.

8) Kimyasal eksfolyanlar veya aktif bileşenlerle birlikte kullanılmamalıdır.

9) Cilt doktoruna giderek akne tedavisi görenler dermaroller kullanımına ancak tedavileri bittikten bir iki ay sonra başlamalıdırlar.

Kimler Dermaroller Kullanmamalıdır?

Aktif sivilcesi, dermatiti, egzaması, sedefi, solar keratozu, açık yarası, uçuğu, mantarı, siğili, cilt kanseri, güneş yanığı ve sivilceli roza hastalığı olanlar kesinlikle dermaroller kullanmamalıdırlar. Ayrıca kanlarında pıhtılaşma sorunu olanlar, diyabet hastaları ve keloide sorunu yaşayanların kullanmaları da sakıncalı olacaktır.

Dermaroller İğne Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

Dermaroller iğnelerinin 0.25, 0.5, 1, 1.5 ve 2mmlik çeşitleri vardır. Evde uygulama yapılırken derinin daha kalın olduğu yerlerde daha kalın iğneler, derinin daha ince olduğu yerlerde daha ince iğneler kullanılmalıdır.

Hadi gelin bu iğne çeşitlerine daha kapsamlı olacak şekilde bakalım.

0.25mmlik İğneler: Dermaroller kullanımına ilk defa başlayan ve cildi serumlara vs alışık olmayan ciltlerin tercih etmesi gereken iğne kalınlığı bu olmalıdır. Saç ve yüz için kullanıma uygundur.

0.50mmlik İğneler: Özellikle yüz için en çok tercih edilen ve evde etkili şekilde uygulamalar için en uygun olan iğne kalınlığı budur. Serumların ve kremlerin emilimi için oldukça etkilidir. Leke tedavisinde ve cildi canlandırmak için rahatlıkla kullanılabilir. Ayrıca saç dipleri için de tercih edilebilir.

0.75mmlik İğneler: Ciltteki hafif kırışıklıklar için bu iğne kalınlığı uygun olacaktır. Ayrıca boyunda da kullanılabilmektedir.

1.0mmlik İğneler: Daha derin kırışıklıklar için bu iğne kullanılmalıdır. Ayrıca çukurlu ve aşırı koyu renkli uzun süredir geçmeyen akne lekeleri için de tercih edilebilir.

1.5 mmlik İğneler: Daha ilerleyen yaşlardaki ciddi kırışıklıklar ve ciddi sarkmalar için uygun olan iğne kalınlığı budur.

2.00mmlik İğneler: Vücuttaki çatlak ve selülitler için uygundur. Ev ortamında bu kalınlıktaki bir iğne kesinlikle yüze uygulanmamalıdır. Daha çok bacak ve basen gibi derinin daha kalın olduğu yerler için uygundur.

NOT: Hepsini kullanırken dikkatli olmalıyız ancak özellikle 1mm ve üzeri iğneleri yüzünüze uygulamak istiyorsanız eğer öncelikle -cildinizin yapısını vs öğrenmek için- cilt doktorunuza danışmanızı öneririm. Yanlış kullanım sonucunda cildinizin tahriş olmasını istemem doğrusu...

Dermaroller Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Eğer mikrop kapmak istemiyorsanız dermarollerınızın temizliğine ciddi anlamda özen göstermelisiniz. Bunu da -eğer özel dermaroller temizleyiciniz yoksa- ılık suyla güzelce yıkadıktan sonra antibakteriyel sprey uygulayarak sağlayabilirsiniz. Kutusuna kaldırmadan önce kuruması için dışarıda 15-20dk bekletmeyi sakın unutmayın. Ama bu süreyi aşmamaya da özen gösterin; zira dışarıdaki mikropların üzerine yapışmasını istemezsiniz.

Bir diğer temizleme şekli olarak alkollü suda 5dk bekletip sıcak suyla iyice yıkayarak da dermarollerınızın temizliğini sağlayabilirsiniz. Tabii kuruması için bekleme şekli ve kutuda saklama zorunluluğu bu yöntem için de geçerli olacaktır.

Bu arada dermarollerınıza uygulama öncesinde de mutlaka antibakteriyel sprey sıkmalısınız. Böylece çok daha hijyenik olacaktır.

***

Ben dermarollerımı Rossmann'dan almıştım. Kullandığım dermaroller çeşidi 0.5mmlik olanı ve kendisinden gayet memnunum. Siz de yukarıda yazdıklarıma dikkat ederek dermaroller kullanımına başlayabilirsiniz. Unutmamanız gereken tek şey bunun medikal bir alet olduğu.

Diğer yazıma kadar hoşça kalın, mutlu kalıın!

Nephele's World . 2017 Copyright. All rights reserved. Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates