Dermokil Çok Yönlü Yüksek Koruyucu Güneş Kremi İncelemesi
Dermokil, 2006 yılında kurulmuş ve daha çok kil üzerine cilt ve saç bakım ürünleri üreten bir firma. Ürünlerinde doğal ürünler kullanmaya özen gösterse de her üründe olduğu gibi içeriklerinde kimyasal maddeler de barındıyor. Ama çok aşırı miktarda değiller. Kullanılan kimyasalları daha az zararlı olacak şekilde seçmeye özen gösteriyorlar.
Dermokil, güneş kremleri piyasasında oldukça yeni sayılıyor. Ancak piyasadaki benzerlerine nazaran uygun fiyatı nedeniyle denenmeye değer kremler olarak karşımıza çıkıyorlar.Hadi hiç vakit kaybetmeden bu uygun fiyatlı kremlerden çok yönlü yüksek koruyucu olanının içerik listesine bir göz atalım.
İçeriğinin ilk sırasında sudan hemen sonra gelen ethylhexyl methoxycinnamate yer alıyor. Ethylhexyl methoxycinnamate, bilindiği üzere cildi UVB ışınlarından koruyan kimyasal bir koruyucu ajan. Hemen ardından gelen octocrylene, UVB ve UVA 2 aralığında yağda çözünerek cildi koruyan kimyasal bir güneş koruyucu ajan. Aynı zamanda terleyince vs. güneş kreminin etkisinin azalması olasılığını da düşürüyor.
Glyceryl stearate, ürünün içindeki suyla yağlı maddelerin karışmasına yardımcı oluyor. Son derece yararlı bir madde. Ciltte bir bariyer oluşturarak ciltteki su kaybını önlüyor. Peg-100 stearate, bir tür polietilen glikol esteri. Yumuşatıcı, emülgatör ve yüzey aktif maddesi olmaya yarıyor. PEG'ler cilt için çok da sağlıklı sayılmıyor ve cilde çok fazla miktarda temas etmemesi öneriliyor. Ancak PEG 6, PEG 40 ve PEG 100 bu konuda istisna kabul ediliyor. Araştırmalara göre bu 3 PEG derecesi diğerlerine göre cilt için nispeten daha güvenli kabul ediliyor. Yazılan makalelerde henüz insan sağlığı üzerinde herhangi bir olumsuz etkisinin bulunmadığı söyleniyor.
Diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate, yüksek UVA koruması için tasarlanmış yeni nesil bir kimyasal güneş koruyucu ajan. C12-15 alkyl benzoate, cilde yumuşaklık veren bir tür çözücü. Bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine de yeni nesil koruyucu ajanlardan biri. Günümüzde güneş korumasını en iyi sağlayan kimyasal koruyucu sayılıyor. Stearic acid, doymuş yağ asidi. Fiziksel UV filtrelerinin kaplanmasında kullanıyor ve ciltte nemi tutarak daha sağlıklı bir görünüm sağlıyor.
Phenoxyethanol, bir tür koruyucu. Alerjen ciltlilerde alerji yapma riski taşıyor. Bu nedenle onların dikkatli olması gerekiyor. Caprylyl glycol da bir tür koruyucu. Parabenin daha az zararlı versiyonu olarak ürünlere ekleniyor. Aynı zamanda SPF arttırmaya da yarıyor.
Dimethicone, yaygın bir silikon polimeri. Silikonlar sivilce yapabileceği için insanlar kullanmaktan çekiniyorlar. Ama silikonlar cilde ipeksi bir his vermesi ürünlere ekleniyor ve çok ciddi bir gözenek probleminiz yoksa herhangi bir sıkıntıya yol açmazlar. Polyester-5, ciltte film tabakası oluşturmaya ve kremde viskozite kontrolü sağlamaya yarıyor. Isoamyl laurate, yağsız his veren zararsız bir yağ asidi esteri. Ürünlerde emülsifiye etme ve stabilize etme görevi görüyor. Aynı zamanda UV filtreleri için de mükemmel çözüm gücüne sahip. Isoamyl cocoate, hafif/yağsız bir hissiz veren ve cildi yumuşatmaya yarayan bir çeşit ester. Kendisi hindistan cevizi ve şeker pancarından elde ediliyor ve oldukça doğal bir madde.
Aloe barbadensis leaf extract, bildiğimiz aloe vera yapraklarının özü demek. Aloe vera cildimize muhteşem bir şekilde nem veriyor. Aynı zamanda da cildi dış etkenlere karşı koruyor. Titanium dioxide, fiziksel bir güneş koruyucu ajan. Hemen ardından gelen gliserin ise cildi nem vermeye yarıyor.
Alt sıralarda yer alan parfüm hiç olmasaymış çok daha iyi olurmuş. Çünkü alerjen ciltlilerde sıkıntılara yol açabiliyor. Ama en azından son sıralarda yer alıyor.
Sodium polyacrylate, emülsiyon stabilizasyonu görevi gören süper emici bir polimer. Öyle ki sudaki kütlesinin 1000 katı kadar su emebiliyor. Böylece kremin yapısı iyileşiyor, ciltte bıraktığı his güzelleşiyor ve ürünün cilde eşit bir şekilde yayılmasını sağlayacağı için ürünün etkisini daha iyi hale getiriyor. Clay, bildiğimiz kil. E ürünün markası Dermokil olunca kil görmememiz saçma olurdu. Killer güneş koruyucularda kullanıldığında; kremin yağlı hissini azaltarak karma ve yağlı ciltliler için kremi daha kullanılabilir hale getiriyor. Aynı zamanda sivilce oluşumunu da engellemeye yarıyor.
Potassium cetyl phosphate, içindeki yağ içerikli maddelerle suyu altın standarta uyacak şekilde karıştırmaya yarıyor. Aynı zamanda ürünün SPF korumasını ve su direncini de arttırıyor. Böylece denize girince ya da terleyince güneş kreminin etkisini kaybetme olasılığı azalıyor. Allantoin, bir çeşit keratolitik. Sivilce ve siyah noktaların oluşumunu önlüyor, cildi iyileştirmeye yarıyor. Özellikle ciltteki suyu arttırma özelliği sayesinde daha dolgun ve canlı bir görünüm sağlıyor. Tocopheryl acetate, asetik asit ve e vitamininin karışımında oluşan kimyasal bir bileşik. E vitamini cildimiz için antioksidan görevi görerek ciltteki kırışıklıkların oluşumunu engelliyor.
Sondan bir önce yer alan Xanthan gum -yani ksantan sakızı- kıvam arttırıcı olarak eklenmiş doğal bir madde. Son sıra yer alan tetrasodium EDTA ise ürünlerin uzun süre güzel kalmasını sağlıyor ve maalesef cilt tahrişine ve toksiteye neden olabiliyor. Ancak en son sırada yer aldığı için az miktarda kullanılmıştır, bu da tahriş olasılığını oldukça düşük tutuyor. Yine de aşırı hassas ciltliyseniz dikkatli olmanızı öneririm.
Gördüğünüz gibi Dermokil çok yönlü güneş kreminin içeriği oldukça güzel. İçinde hem fiziksel filtre, hem de kimyasal filtreler yer alıyor. Aynı zamanda E vitaminiyle de güneşin yol açacağı kırışıkları önlüyor. Yapısı da aşırı yoğun değil, hatta akışkan olduğunu bile söyleyebilirim. Bu sebeple kuru ciltlilerden çok, karma ve yağlı ciltlilere hitap ediyor. Ben bu ürünü sadece yüzüme kullandım ve sürünce aşırı yağlı durmadı, sadece birazcık parlama yaptı o da matlaştırıcı pudrayla önlenebildi. (Kullandığım pudra için bakınız.) Karma bir cilde sahip olduğum için açıkçası oldukça beğendim. Bu arada kullandığım zamanlar ben de sivilce oluşumuna da sebep olmadı.
Dermokil çok yönlü güneş kremini henüz deniz kenarında kullanmadım, o yüzden sahildeki etkisini söyleyemeyeceğim. Ama koruyuculuğunun şehir için gayet yeterli olduğunu söyleyebilirim.
Bu arada aşağıya fotoğrafını koyduğum sprey olan formuyla içeriği hemen hemen aynı. Sprey formu dendiğine bakmayın onun da yapısı kreme oldukça benziyor. Sadece bir tık daha cıvık ve gramajı yüz için olandan oldukça fazla. Bu nedenle onu da satın alıp vücudum için kullanmaya başladım. Şehirdeki koruyuculuğunun oldukça iyi olduğunun garantisini verebilirim. Asla vıcık vıcık yağlı bir his bırakmıyor; yağ miktarı oldukça iyi dengelenmiş ve cilde nem vermesi de oldukça iyi.
Dermokil çok yönlü güneş kremini ve Dermokil çok yönlü güneş koruyucu spreyi internetteki kendi sitesinden ve Trendyol gibi sanal alışveriş uygulamalarından satın alabilirsiniz. Bazen Bim aktüele de geliyorlar, o vakit oradan daha uygun bir fiyata satın alabilirsiniz. Kendisi tam bir fiyat performans ürünü ve içeriği gayet güzel bir orta düzeyli güneş koruyucusu. Gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.
Bu haftalık da bu kadar. Diğer yazıma kadar hoşça kalın, mutlu kalıın!