Bu hafta sizler için bu hafta Bim'e gelen Nivea pirinç peelingini inceleyeceğim. Bildiğiniz üzere peelingler; cildimizdeki fazla sebumu azaltmaya, ciltteki ölü deriyi atmaya, siyah noktaları yok etmeye ve gözenekleri küçülmeye yarıyorlar. Çok fazla sivilcesi olan insanların tercih etmemeleri gerekirken, özellikle karma ve yağlı ciltliler için bulunmaz nimet sayılıyor. Nivea pirinç peelingi de bizlere aynı bu vaatlerde bulunuyor. İçeriğinde aloe verayla harmanlanmış Japonica pirinç tohumları bulunuyor ve mikroplastik partiküller içermiyor.
Ürünün ayrıntılı vaatleri ise şu şekilde:
❝ • Cildin doğal yenilenme sürecini destekler.Gelin bu vaatlerin gerçek olup olmadığını konuşmadan önce bize bu vaatleri veren ürünün içerik listesine bir göz atalım.
%100 doğal olan peeling tanecikleri içerir, mikroplastik partiküller içermez. Bu sayede de cildinizi tahriş etmeden etkili bir şekilde ölü derilerden arındırır.
• Siyah noktaları temizler, gözenekleri derinlemesine arındırır ve görünümünü düzenler.
• Ciltteki fazla yağı temizleyerek mat bir görünüm sağlar. ❞
İçeriğindeki hydrated silica, sulandırılmış silica demek. Bu madde daha çok diş macunlarında kullanılıyor ve temizleme görevi görüyor. Aynı zamanda da doğal kozmetik ürünlerinde kullanılabilecek doğala özdeş inorganik pigmentler ve mineraller kategorisinde yer alıyor. Dişlerde çok fazla kullanılması aşınmaya sebebiyet verebileceği için yüzde de çok sık kullanılmaması gerekiyor. Ama biz zaten bu peelingi haftada 1-2 kez yapacağımız için bu kurala direkt olarak uyuyoruz ve cildimizi aşındırmıyoruz. Coco-glucoside; glukoz ve bitkisel yağ asidinden üretilen, yumuşak köpük gücüne sahip aktif bir madde. Nazik ve hassas ciltleri kurutmadan temizlemeye yarıyor. Glycerin, cildi nemlendiriyor. Tapioca starch, bir tür nişasta. Manyok bitkisinin köklerinden elde ediliyor ve bu tür ürünlerde kıvam arttırmaya yarıyor. Disodium cocoyl glutamate, bitkisel yağlardan üretilen ve hassas ciltlerle bile uyumlu olan yumuşak bir cilt temizleyici. Acrylates/C10-30 alkyl acrylate crosspolymer, emülsiyon görevi gören bir reoloji düzenleyici. Aloe barbadensis leaf juice powder ise bu ürünümüzün yıldızlarından biri olan aloe vera yapraklarının suyunun dondurularak kurutulmuş versiyonu. Yaprağın suyu buharlaştırılarak sadece yararlı kısımları elde ediliyor ve o şekilde kullanılıyor. Cildi yatıştırmaya, yumuşatmaya ve nemlendirmeye yarıyor. Panthenol -yani B5 vitamini- yine bu ürünümüzün yıldız maddelerinden. Cildin nem kaybını önlüyor, cildin iyileşme sürecini hızlandırıyor.
İçeriğinin ortalarında yer alan ethylhexylglycerin, bu ürünümüzün koruyucusu. Kendisi gliserinden elde edilen doğal bir koruyucu. Propylene glycol, bir tür çözücü ama nem vermeye de yarıyor. Bazı ciltlerde sıkıntı çıkarabileceği için aşırı hassas ciltlilerin dikkatli olmaları gerekiyor. Cocamidopropyl betaine, hindistan cevizi yağından elde edilen kimyasal bir madde. Alerjiye sebebiyet verebileceği için alerjen ciltlilerin dikkat etmeleri gerekiyor. Poloxamer 124, çözündürücü ve sürfaktan. PEG-40 hydrogenated castor oil, hidrojene hint yağı. Bazı ciltlerde alerjiye sebep olabiliyor, ancak normal ciltler için iyi bir temizleyici. PEG-200 hydrogenated glyceryl palmate, yine bir tür temizleyici. Bu arada bu iki ürünün başındaki PEG, penetrasyon arttırmaya yarıyor. PEG'in yanındaki sayı ne kadar düşükse cildin maddeyi emmesi de o kadar yüksek oluyor. Bazı durumlarda zararlı bileşenlerin cilt yoluyla daha kolay emilmesine izin verdiği için zararlı kabul ediliyor. Bir de etilen oksit ve 1,4 dioksan kullanılarak üretilirse de zararlı oluyor. Ancak kokamin ve ilgili bileşenler ile tahriş etmeyecek konsantrasyonlarda formüle edildikleri vakit güvenli sayılıyor. Yine de PEG'e çok fazla maruz kalmamak gerekiyor. Ama maalesef çoğu üründe bu PEG ifadesi yer alıyor ve ister istemez -ben de dahil- hepimiz bu maddeye maruz kalıyoruz.
Sodium chloride, mikrop ve zararlı bakterileri öldürücü etkisi bulunuyor. Bu madde cilt bakım ürünlerinde daha çok -cilt üzerindeki yatıştırıcı etkisi nedeniyle- mineral destekleyici olarak kullanılıyor. Trisodium EDTA; ürünlerdeki kalsiyum, magnezyum ve demir ile birleşerek bu maddelerin ciltte birikmesini önlemeye yarıyor. Gözde ve deride tahrişe sebep olabileceği için özellikle hassas ciltlilerin dikkatli olmaları gerekiyor. Benim gibi hassas olmayan ciltlilerin ise bu ürünü gözleriyle ve dudaklarıyla temastan kaçınmaları gerekiyor. Sodium hydroxide, pH düzenleyici. Ancak tahriş edici bir madde olabileceği için yine dikkatli olunması gerekiyor. Phenoxyethanol, aromatik alkol ve bir tür koruyucu. Alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebileceği için alerjen cilde sahip olanların dikkat etmeleri gerekiyor.
Son sıralarda yer alan sodium sulfate, benzyl alcohol, parfum, CI 47005 ve CI 42090 ise bizi son derece mutsuz ediyor. Cl ile başlayanlar boya. Beşi de olmasalar çok daha iyi olurlarmış, ama en azından son sıralardalar diyerek kendimizi avutuyoruz. Yine de hassas ve alerjen yapılı ciltlilerin dikkatli olmalarında fayda var. Hassas olmayan ciltlilerinse cildini kurutarak nem dengesinde bozukluğa yol açabileceği için bu ürünü çok sık (her gün vs. gibi) kullanmamaları gerekiyor.
Ben zamanında Nivea pirinç peelinginin hem yeşil rengini, hem de mavi rengini kullanmış biri olarak söyleyebilirim ki mavi olanı kesinlikle bir peelinge göre zayıf kalıyor; daha çok yüz jeli gibi bir etkisi var. Ancak yüz jeli olarak sık da kullanılmaması gerekiyor. Yani ne o şekilde kullanılabiliyor, ne bu şekilde. O yüzden biraz işe yaramaz bir ürün. Ama yeşil olanı peeling olarak etkili oluyor.
Yoğun bir kokusu yok, yapısı jel gibi. İçinde ufak pirinç tanecikleri yer alıyor ve tanecikler asla cildi çizmiyor. Düzenli kullanımda gözenekleri küçülterek siyah noktaları azaltıyor. Ancak maalesef onları mucizevi bir şekilde yok edemiyor, sadece biraz daha fresh bir görünüm sağlıyor. Ölü deriyi atmasına gelirsek de; ben bu ürünü kullanırken normal rutinimde asitler kullanarak ölü derinin belirginleşmesini sağlıyordum, sonrasındaysa haftada 1 ya da 2 kez olacak şekilde bu peelingi yaparak ölü deriyi yüzümden atıyordum. O şekilde oldukça etkili oluyordu. Yanlış anlamayın asitlerle aynı gün bu ürünü kullanıyordum demek istemiyorum, asitler zaten normal rutunimde yer alıyorlardı. Bu peelingi yapacağım günlerde asla asit kullanmıyordum.
Bunlar Nivea pirinç peelinginin iyi özellikleri, şimdi gelelim kötü özelliklerine. Kuru ciltlilerin bu ürünü kullanmamaları gerekiyor. Normal ve karma ciltlilerse kullama sıklıklarını az tutmalılar. Çünkü çok kullanıldığı vakitlerde cildi aşırı kurutuyor ve sonrasında yağ kusmasına sebebiyet veriyor. Haftada 2-3 sefer dese de 1 kezin yeterli olduğunu düşünüyorum. Çok gerekliyse 2 de olabilir, ama 3 veya daha fazlası abartıya kaçıyor. En azından benim cildimde -cildim yağlıya yakın bir karmalıkta olsa bile- bu etkiyi oluşturduğunu söylebilirim. Yüz jeli olarak kullanmayı düşünenlerse kesinlikle o şekilde kullanmamalılar. Peeling olarak denenebilir, ama yüz jeli olarak cildinize yarardan çok zararı olacaktır.
Nivea pirinç peelingi bu hafta Bim'e 26,90'a gelmiş bulunmakta. Eğer kuru, hassas ve alerjen bir cildiniz yoksa denemek isteyenler için bu fiyat oldukça uygun bir fiyat. Onun dışında normal zamanlarda da -biraz daha yüksek bir fiyata olsa da- Gratis, Watsons vb. mağazalardan satın alabilirsiniz.
Bu haftalık bu kadar... Diğer yazıma kadar hoşça kalın, mutlu kalıın!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder