Nivea Q10 power, sıkılaştırıcı ve kırışıklık önleyici bir krem. Bu tarz kremler arasında oldukça ön plana çıkan bu krem; daha çok ciltte çok derin çizgiler barındırmayan, 30'lu ve 40'lı yaşlara hitap ediyor. Gündüz kremi olduğu için de içinde birçok güneş filtresi bulunduruyor.
Hadi gelin şimdi bu kırışıklık önleyici gündüz kremine daha ayrıntılı bir şekilde göz atalım.
İlk sıralarda yer alan homosalate çoğunlukla güneş kremlerinde bulunan, kimyasal UV filtresi olarak kullanılan bir madde. Octocrylene, UV filtresi ve UV absorblayıcısı olarak kullanılıyor. Glycerin, cildi nemlendirmeye yarıyor. Cyclomethicone, siklometikon demek. Bir tür silikon. Silikonlar kadifemsi ve yumuşak bir cilt oluşumu olsun diye kozmetik ürünlerinde kullanıyor ve gözenekleri tıkayabilme ihtimali olduğu için insanlar silikon içerikli ürünleri kullanmaktan kaçınıyor. Ama aslında çok ciddi bir gözenek tıkanıklığı sorununuz yoksa silikonlar cildinizde bir sıkıntı yaratmayacaktır. Ethylhexyl salicylate, efektif bir UVB filtresi. Methylpropanediol, bir tür koruyucu; aynı zamanda da cildin nem seviyesini arttırmaya yarıyor. Tapioca starch, doğal bir nişasta. Kozmetik ürünlerde talk yerine kullanılıyor ve kıvam arttırmaya yarıyor. Butyl methoxydibenzoylmethane, bir tür UVA filtresi. Phenylbenzimidazole sulfonic acid, yine güneşten korumaya yarıyor. Spf'yi arttırmak gibi yararlı bir özelliği de bulunuyor. Behenyl ve cetearyl alkolleri; ürünlerin nem oranını, yumuşaklığını ve kıvamını arttırmaya yarıyor. Behenyl alkol,
hassas ciltlerde tahrişe sebep olabiliyor. Cetearyl alkol ise yağ alkolü olduğu için gözenekleri tıkayabiliyor. Bu nedenle aşırı sivilce sıkıntısı olan insanların rutinlerine eklemeden önce ciltlerinde denemeleri gerekiyor. Ama ikisi de bir alkol denat ya da benzyl alcohol kadar risk barındırmıyor. O yüzden bu iki alkolü görünce o kadar da irkilmiyoruz.
Bu ürünümüzün yıldızı olan Q10 (yani ubiquinone) orta sıralarda yer alıyor. Üst sıralarda olsaydı daha çok işe yarardı, ancak sonlarda yer almadığı için umut vadediyor. Ne işe yaradığına gelecek olursak da; vitamin benzeri olan bu madde, hücreler arasındaki enerji üretimini sağlayarak koruyucu güç olan antioksidan özelliğiyle cildimizdeki ince çizgileri iyileştirmeye yarıyor. Creatine (diğer adıyla kreatin), bir tür asit. Güneşten oluşan hasarları iyileştirmeye ve kırışıklıkları azaltmaya yardımcı oluyor.
1-Methylhydantoin-2-Imide, cilt pigmentasyonunu azaltarak cildi aydınlatıyor. Zararlı bir madde değil. Tocopheryl acetate, E vitamininin sentetik şekli. Asetik asit ile e vitamininin birleşiminden oluşuyor. Antioksidan görevi görüyor. Xanthan gum, kıvamı arttırmaya yarayan doğal bir madde. 1,2-Hexanediol; ürünün nemlendirmesi arttıyor, ürünü koruyor ve ürünün çözücüsü olarak bu üründe yer alıyor. Sodium stearoyl glutamate, emülsifiye etmeye yarayan bir tür emülgatör. Acrylates/C10-30 alkyl acrylate crosspolymer, kremin film tabakasını oluşturuyor. Ammonium acryloyldimethyltaurate/VP copolymer, yine bir tür emülgatör. Trisodium EDTA, bir tür koruyucu ve kıvam arttırıcı. Buna ek olarak şelatlama görevi de görüyor. Bu sayede metal iyonlarını nötralize ediyor ve ürünlerin daha uzun süre güzel kalmasına yardımcı oluyor. Sodium chloride, bildiğimiz tuz. Ciltte yatıştırıcı bir etkisi bulunuyor ve mineral destekleyicisi olarak ürünlere ekleniyor. Aşırı miktarda olduğu zaman cilt için yarardan çok zarar getiriyor, ancak doğru miktarlarda kullanıldığı zaman herhangi bir sorun teşkil etmiyor. Limonene'nde ise C vitamini, B1 vitamini ve B2 vitamini bulunuyor. Aynı zamanda da kanseri önlemeye yardımcı olma özelliği bulunuyor.
Son sıralarda yer alan sodium hydroxide, phenoxyethanol, benzyl alcohol ve parfüm bizi hiç mutlu etmiyor. Sodium hydroxide (yani kozmetik soda), organik bir bileşik. Ph düzenlemeye yarıyor. Ancak hassas ciltlilerin cildini tahriş edebileceği için onların kullanırken dikkatli olmaları gerekiyor. Bir de bazı makalelerde kanserojen etkisi olduğu söyleniyor. Phenoxyethanol, ürünü korumaya yarayan bir çeşit aromatik alkol. Alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebileceği için alerjen cilde sahip olanların ve hassas ciltlilerin dikkatli olmaları gerekiyor. Benzyl alkol, tıpkı alkol denat gibi cilt bakım ürünlerinde görmek istemeyeceğimiz bir alkol. Kendisi aromatik bir alkol. Ciltlerde irritasyona ve kuruluğa sebep olabiliyor. Bu nedenle dikkatli olmanız gerekiyor. Son sırada yer alan parfüm ise alerjik reaksiyon oluşturabilme riski barındırıyor. Ama neyse ki sonda yer alıyor.
Gördüğünüz üzere üründe iyi maddeler de bulunuyor, kötü maddeler de. İçinde birçok güneş koruyucu filtre bulundurması, Q10 ve kreatinin sonlarda yer almaması, birden fazla nemlendirici maddenin olması oldukça güzel. Ancak sodium hydroxide, phenoxyethanol, benzyl alcohol ve parfümün bir arada bulunması biraz can sıkıcı. Sadece biri olsaymış en azından... Bu konuda bizi tek mutlu edecek şey sonlarda yer aldıkları için az miktarda kullanıldıklarını bilmemiz oluyor. Ama tabii hiç olmasalarmış, yerine daha zararsız türevleri kullanılsaymış çok daha iyi olurmuş.
Nivea Q10 power'ı kozmetik mağazalarından, internetten ve A101, migros gibi alışveriş merkezlerinden satın alabilirsiniz. Açıkça söylemek gerekirse size bu ürünü kesin alın ya da asla almayın diyemem. Yukarıda yaptığım içerik analizine göre alıp almamak size kalmış.
Bu haftalık da bu kadar... Diğer yazıma kadar hoşça kalın, mutlu kalıın!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder