Celenes, 2010 yılında kurulan ve doğal maddeler içeren ürünler ürütme amacı barındıran Crx Nordic AB bünyesindeki bir İsveç markası. Ürünlerinde paraben, alkol, alüminyum, petrokimyasallar ve renklendirici bulundurmuyor ve hayvanlar üzerinde testler yapmıyor. Bu markayı sevme sebeplerimden biri de tam olarak bu.
Ben Celenes markasının yüz temizleme jelini ve temizleme suyunu kullanıyorum ve oldukça da memnunum (inceleme yazım için bakınız). Bu nedenle çok övülen güneş kreminin de içeriğine bakarak nasıl olduğunu incelemek istedim.İçeriğinde ilk sıradaki sudan sonra gelen octocrylene, UVB ve UVA 2 aralığında cildi koruyan kimyasal bir güneş koruyucu. Denize girerken ya da terleyince güneş kreminin etkisinin azalmasını önlemeye yardımcı oluyor. Hemen ardından gelen ethylhexyl methoxycinnamate de cildi UVB ışınlarından koruyan kimyasal bir koruyucu.
C12-15 alkyl benzoate, cildi yumuşatmaya ve ürünü kıvamlaştırmaya yarıyor. Alkollerin 12 ile 15 karbon zincir uzunluğuna sahip olan benzoik asit esterlerinin karışımından oluşuyor. Ethylhexyl palmitate; çözücü, koku sabitleyici ve yumuşatıcı olarak kullanılan bir çeşit yağ esteri. Ama maalesef sivilce yapma riski bulundurduğu için sivilceye meyilli ciltlerin dikkatli olması gerekiyor.
Butyl methoxydibenzoylmethane, yeni nesil bir kimyasal güneş koruyucu. Şu an piyasadaki en iyi UVA korumasını sağladığı iddia ediliyor. Tapioca starch polymethylsilsesquioxane, tapyoka nişastası demek. Cildi iyi durumda tutmaya yarıyor. Ceteareth-25, suda yağ emülgatörünü stabilize eden bir emülsifiye edici. Kuru cilde çok iyi geliyor.
Vp/hexadecene copolymer, titanium dioxide ve zinc oxide gibi güneşten korumaya yarayan pigmentler için mükemmel bir pigment dağıtıcı ve süspanse edici ajan görevi görüyor. Üçü de içeriğinde yer alıyor ve birlikte SPF arttırmaya yarıyorlar. Glycerin, nem vermeye yarıyor. Dimethicone ise silikon esaslı bir polimer karışımı. Üründe çok fazla yağ içerikli madde olduğu için ürünün hafif ve yağsız bir yapıya sahip olmasına yardımcı olması için bu ürüne konmuş. Aynı zamanda emülsifiye edicilik görevi de görüyor. Glyceryl stearate SE, ürünün içindeki su ile yağlı maddelerin karışmasını sağlıyor. Cetearyl alcohol, kremin yoğunluğunu ayarlayan ve yumuşaklığını sağlayan bir yağ alkolü. Zararsız bir alkol, ama bir miktar gözenekleri tıkayabiliyor.
Titanium dioxide, fiziksel bir güneş koruyucu ajan. Butylene glycol, bir tür çözücü. Ancak nem vermeye de yarıyor. Bu konuda henüz ciddi bir araştırma sonucu bulunmasa da bazı ciltlerde sorunlara neden olduğu söyleniyor. Bu nedenle eğer hassas ciltliyseniz ve bu ürünü yüzünüzde kullanacaksanız dikkatli olmalısınız. Silica, yağ emme özelliği sayesinde cilde mat bir görünüm vermeye yarıyor.
Ammonium polyacrylate, film tabakası oluşturmaya ve ürünün içindeki bazı maddeleri stabilize etmeye yarıyor. Cyclopentasiloxane, bir çeşit silikon. Kendisi maalesef kanserojen olma riski taşıyor. Ptfe, bildiğimiz teflon. Evet evet yanlış okumadınız bildiğimiz teflon. Ciltten dış etken olarak gelen suyu ittiği ve cilde kaygan bir his verdiği için bu tür kremlere ekleniyor. Açıkçası cilt için çok da sağlıklı bir şey değil.
Phenoxyethanol, aromatik bir alkol. Ürünü korumaya yarıyor. Ama alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebileceği için alerjik cilde sahip olanlara ve hassas ciltlilere sıkıntı çıkarabilir. Ethylhexylglycerin de bir tür koruyucu. Ama gliserinden yapılan doğal bir koruyucu olduğu için herhangi bir zararı bulunmuyor.
Tocopheryl acetate, asetik asit ve e vitaminin birleşiminden oluşan kimyasal bir bileşik. Ürünün içeriğindeki e vitamini tam olarak bu maddeden geliyor. E vitaminleri cildimiz için antioksidan görevi görerek ciltteki kırışıklıkları önlemeye yardımcı oluyor. Acrylates/C10-30 alkyl acrylate crosspolymer, emülsiyon görevi gören bir reoloji düzenleyicisi.
Xanthan gum (ksantan sakızı) kıvam arttırıcı olarak eklenmiş doğal bir madde. Son sırada yer alan disodium EDTA ise yine bir tür koruyucu. Ancak içinde hücre dejenerasyonu riski barındırıyor.
Gördüğünüz üzere Celenes dry touch güneş kreminin içinde hem iyi maddeler, hem de kötü maddeler yer alıyor. Yapısı da dry touch demesine rağmen bir miktar yağlı. Öyle aşırı bir yağ miktarı yok tabii ki ama yağlı ciltlilerle uyum gösteremeyebilir. Koruyuculuğu şehir koşullarında yeterli geliyor. Ama benim şahsi fikrimi soracak olursanız ben bu fiyat aralığında bunu seçmek yerine Dermokil'inkini (bakınız) tercih ederim, çünkü onun içeriği buna nazaran çok daha iyi. Bu markayı çok ama çok sevdiğimi yazının başında da belirtmiştim, birkaç ürününü de bayılarak kullanıyorum ancak bu krem diğer benzerlerine göre pek tercih etmeyeceğim bir kremmiş gibi duruyor.
Celenes dry touch güneş kremini illa almak istiyorum diyorsanız da yapısı ve koruyuculuğu öyle çok aşırı aşırısı kötü bir ürün değil, üstte yazdığım kötü maddelere dikkat ederek hassas bir cildiniz yoksa deneyebilirsiniz. Bu kremi Gratis gibi mağazalardan alabileceğiniz gibi Trendyol gibi sanal mağazalardan da satın alabilirsiniz.
Bu haftalık da bu kadar. Diğer yazıma kadar hoşça kalın, mutlu kalıın!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder