Tokalon, 1930'lu yıllardan günümüze gelen Swiss kozmetiğin bir markası. Eskiden kadınlar yurt dışından ithal edilen bu markanın fondötenlerini, pudralarını ve kremlerini kullanırlarmış. O kadar yaygınmış ki fondötene, fondöten yerine 'tokalon' denildiği bir dönem bile varmış. O zamanlar çok kaliteli olan bu marka günümüzde o kadar kaliteli midir bilinmez. Zira artık ithal edilmek yerine çoğunlukla Türkiye'de üretiliyor ve popüleritesini başka markalara kaptırmış durumda.
Tokalon markalı ürünler artık internetteki sanal alışveriş uygulamalarında satılırken; bazı ürünleri bazen Bim'de aktüel olarak da satılıyor. Güneş kremleri de bu ürünlerden biri.
Benim bugün incelemesini yapacağım Tokalon güneş kreminin 50 SPF'si bulunuyor ve yüzde kullanılıyor. İçeriğinin ilk sırasında distilled water yer alıyor. Bu, arıtılmış su demek. Onu cildi UVB ışınlarından koruyan ve kimyasal bir koruyucu ajan olan ethylhexyl methoxycinnamate izliyor. Hemen ardından gelense cildimizi UVB ve UVA 2 aralığında koruyan ve yine kimyasal koruyucu ajanı olan octocrylene. Benzophenone-3, yine kimyasal bir koruyucu ajan. Ancak bazı makalelerde kanserojen olduğu yazarken, bazı makalelerde zararsız olduğu söyleniyor. Özellikle Arthur Perry isimli ünlü bir doktor, kanserojen olduğuna vurgu yapıyor. Bu maddenin üst sıralarda olması bu nedenle hiç işimize gelmiyor.
Glyceryl stearate SE, su içindeki yağ emülsiyonlarını stabilize etmek için kullanılan bir emülsiyonlaştırıcı. Cilde bir zararı yok. Tam tersi ciltte bir bariyer oluşturarak ciltteki su kaybını önlemeye yardımcı oluyor. C12-15 alkyl benzoate, yumuşatmaya ve kıvamlaştırmaya yarıyor. Kendisi, alkollerin 12 ile 15 karbon zincir uzunluğuna sahip benzoik asit esterlerinin karışımından oluşuyor. Caprylic/capric triglyceride, cildi yatıştıran bir yağ. İki yağ asidi esterinin karışımından oluşuyor. Ceteareth-25, suda yağ emülgatörünü stabilize eden bir emülsifiye edici. Kuru cilde iyi geliyor. Cetearyl alcohol, kremin yoğunluğunu sağlayan ve yumuşaklığını ayarlayan bir yağ alkolü. Zararsız bir alkol, ama gözenekleri tıkayabiliyor.
Gliserin, cildi nemlendirmeye yarıyor. Butyl methoxydibenzoylmethane, şu an piyasadaki en iyi UVA korumasını sağlayan yeni nesil kimyasal güneş koruyucu ajan. Butyrospermum parkii (shea) butter, karite yağı. Kendisi, Afrika'daki shea ağacının fındıklarından elde ediliyor ve cilde nem vermeye yarıyor. Doğal bir madde, ama yapısı sebebiyle yağlı ciltlerde gözenekleri tıkayarak sivilce oluşumuna sebep olabiliyor.
Isopropyl myristate, ürünün cilt tarafından emilimini arttırıyor. Hindistan cevizi veya sütten elde ediliyor. Dimethicone, silikon esaslı bir polimer karışımı. Üründe çok fazla yağ içerikli ürün olduğu için ürünün hafif ve yağsız bir yapıya sahip olmasına yardımcı olması için bu ürüne konmuş. Aynı zamanda emülsifiye edicilik görevi de görüyor. Polysorbate 60, emülgatör ve çözündürücü. Bazı uzmanlar kanserojen olduğunu söylüyorlar, bazı uzmanlarsa güvenleştirme aşamalarıyla kontrol edilebileceğini dile getiriyorlar. Hangisi doğrudur bilmem ama böyle bir riskin var olduğunu bilmeniz gerekiyor.
Phenoxyethanol, koruyucu olan aromatik bir alkol. Alerjik reaksiyonlara sebep olabileceği için alerjik cilde sahip olanların ve hassas ciltlilerin dikkatli olması gerekiyor. Potassium cetyl phosphate, yağ ile suyun emülsiyonu için kullanılan bir emülgatör. Aynı zamanda SPF korumasını da arttırmaya yarıyor. Aloe barbadensis (aloe) leaf extract, aloe vera yapraklarının özü demek. Aloe vera muhteşem bir nem verici. Aynı zamanda cildi dış etkenlere karşı da korumaya yarıyor. Fragrance, bildiğimiz parfüm. Keşke olmasaymış daha iyi olurmuş. Neyse ki son sıralarda yer alıyor. Caprylyl glycol, bir tür koruyucu. Parabenin daha az zararlı versiyonu olarak kullanılıyor. SPF arttırmaya da yarıyor. Decylene glycol, sentetik bir glikol. Kendisi, yine paraben yerine kullanılan bir koruyucu. Son sırada yer alan xanthan gum ise ksantan sakızı. Kıvam arttırmaya yarıyor.
Tokalon 50 SPF güneş koruyucu yüz kreminin çok da temiz içerikli bir krem olduğunu söyleyemeyeceğim. İçinde hem iyi maddeler var, hem de kötü maddeler. Ancak özellikle Benzophenone-3'ün var olması ve üst sıralarda yer alması bizi son derece mutsuz ediyor. Zaten kremin içeriğinde de buna dikkat çekerek bu maddenin olduğu vurgulanıyor. Muhtemelen firma, risk almak istemiyor.
Tokalon 50 SPF güneş koruyucu yüz kremin içinde sadece kimyasal koruyucular bulunuyor. Hiçbir fiziksel koruyucu ajan yer almıyor. Yapısı da oldukça yoğun. Ben bu kremi bir süreliğine arkadaşımdan deneme fırsatı buldum ve kıvamı o kadar yoğun geldi ki; asla karma ve yağlı ciltliler iki parmak kuralına göre uygulayamazlar. Çok azıcığı bile tüm yüze yetiyor, biraz fazla sürünce yüzde ağır bir his bırakıyor. Açıkçası yüz kremi olmasına rağmen -eğer kuru ciltli değilseniz- vücut için daha uygun bir yapısı olduğunu düşünmekteyim. Kesinlikle çok yağlı ve cildi parıl parıl yapıyor. Eğer sivilce probleminiz varsa yüzünüzde sivilce çıkarma riski de bulunduruyor.
Bu arada kremin, göz çevresine sürülmemesi gerektiği kutu üzerinde belirtiliyor. O yüzden göz çevresine sürmekten kaçınılması gerekiyor.
Yanma meselesine gelecek olursak da; eğer esmer değilseniz denizdeki güneşin yoğunluğuna yetmiyor, bu kreme o konuda güvenmeyin derim. Ancak şehir için -çok dik güneşe maruz kalmazsanız- yeterli geliyor.
Bu ürünü Trendyol gibi sanal alışveriş uygulamalarından veya Bim aktüele gelince Bim'den satın alabilirsiniz. Örneğin, geçtiğimiz salı günü Bim'e 32,50 lira gibi bir fiyata geldi. Ama bana soracak olursanız Bim'den bu krem yerine Sebamed'i ya da Dermokil'i almanızı öneririm. Onlar, koruyucular ve içerik açısından çok daha güzeller ve içlerinde daha az zararlı madde bulunduruyorlar. Sebamed için yaptığım incelemeye buradan (bakınız), Dermokil için yaptığım incelemeyeyse buradan (bakınız) ulaşabilirsiniz.
Bu haftalık da bu kadar. Diğer yazıma kadar hoşça kalın, mutlu kalıın!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder